Panduan Servis Kereta Dengan Mudah

BAGI anda yang kurang mengetahui tentang cara servis kenderaan anda. Mulai sekarang anda perlu ambil tahu apa yang sepatutnya anda perlu servis pada kenderaan anda. Penjagaan dan melakukan amalan servis yang baik pada kenderaan boleh meningkatkan mutu hayat kenderaan anda supaya bertahan lebih lama. Disini saya akan kongsikan beberapa panduan servis kenderaan anda dengan mudah. Jom lihat dibawah! Tips Jaga Kereta

Panduan Servis Kereta Dengan Mudah

Panduan Servis Kereta Dengan Mudah

1. Jangka hayat palam pencucuh (spark plug) sudah tamat (tukar setiap 30,000km atau setahun sekali)

2. Penapis minyak petrol (petrol oil filter) tersumbat. Setiap kali anda menukar timing belt, tukar penapis minyak petrol ini sekali.

3. Penapis angin (air filter) penuh dengan habuk / debu. Ingat perlu ditukar!

4. Brek cakera (disc brake) kereta anda tersangkut; akibat sistem brek yang tidak pernah diperiksa & diservis. Pandu kereta perlahan-lahan (gunakan gear 1 atau gear 2) & anda boleh mendengar bunyi disc brake tersangkut / bergesel ini. Tukar minyak brek setiap 3 atau 4 tahun, brek pad tukar bila dah nak habis.

5. Bearing roda @ tayar kereta anda telah rosak. Bunyi bising (berdengung) akibat kerosakan bearing roda kereta anda akan kedengaran bila anda memandu pada kelajuan 80km ke atas.

6. Minyak kotak gear (gear box oil) sudah sampai masa, tukar setiap 2 hingga 3 tahun (clutch plate) tukar setiap 3 tahun sekali.

7. Check tekanan angin dalam tayar kereta anda agar sentiasa mencukupi. Ingin mengetahui lebih lanjut tentang tayar yang ada di Malaysia, jom lihat di MyTayar

8. Timing belt dan belting luar (tali sawat / kipas yang memusingkan 'fan', 'alternator kereta anda menjadi terlalu ketat. Periksa dan buat pelarasan timing belt atau belting luar ini semula.

9. Timing enjin kereta anda terlalu rendah atau telah lari dari setting asal. Buat pelarasan timing enjin kereta anda semula.

10. Semak sekiranya terdapat kerosakan pada coil distributor kereta anda.

11. Bateri kereta anda sudah sampai masanya (perlu ditukar). Jangka hayat sesebuah bateri biasanya lebih kurang dalam 2 tahun.

Untuk mendapatkan panduan servis kereta dengan mudah, anda boleh dapatkan di MyTayar atau Tips Kereta.

KLIK>> Panduan Servis Kereta Dengan Mudah

Semoga perkongsian saya kali ini dapat membantu anda!

No comments

Powered by Blogger.