7 Minuman Ini Amat Berbahaya Jika Ditelan Bersama Ubat

                 Image result for 7 Minuman Ini Berbahaya Jika Ditelan Bersama Obat

UBAT adalah salah satu usaha kita untuk sembuh dari penyakit. Hampir semua ubat rasanya pahit. Untuk menjangka rasa pahitnya ini, banyak di antara kita yang minum ubat dengan minuman berasa. Padahal, menurut beberapa kajian ada minuman yang tidak boleh diambil bersama dengan ubat . Minuman apa sajakah itu?

1. Produk Susu

Meski susu minuman yang menyihatkan, namun jenis ini berbahaya jika diambil bersama dengan ubat. Susu mengandungi zat-zat yang berguna bagi tubuh seperti kalsium, magnesium, protein, lemak dan fosforus. Namun zat ini juga yang dapat menghambat penyerapan ubat yang anda minum. Jadi, ketika anda minum ubat dengan susu, maka kesan ubat tersebut akan hilang kerana sudah dineutralkan oleh susu.

2. Jus Buah Anggur

Jus buah anggur juga menjadi minuman yang berbahaya jika dimakan bersama ubat-ubatan. Kandungan ini boleh mengurangkan prestasi dari 50 peratus ubat termasuk statin dan ubat untuk tekanan darah tinggi. Kajian dari University of Western Ontario mendapati bahawa minum ubat bersama buah anggur dapat memunculkan sejumlah sebatian organik yang merupakan turunan furanokumarin boleh mengganggu hati dan menyerap enzim sitokrom P450 isoform CYP3A4 di dinding usus kecil.

3. Jus Delima

Jus delima mengandungi enzim yang boleh memecah preskripsi ubat tekanan darah. Kandungan jus ini juga dapat melambatkan kerja hati dalam memecah pencair darah dan pada ubat antidepresan boleh menyebabkan kerja ubat tidak berkesan. Sebaiknya tidak menggunakan jus ini untuk minum ubat kerana berbahaya bagi organ hati.

4. Kafein

Minuman mengandungi kafein sangat berbahaya jika diambil serentak dengan perangsang. Kafein boleh meningkatkan risiko berlebihan pada ubat-ubatan yang mengandungi antibiotik. Zat tanin yang terkandung dalam kafein boleh menghalang penyebaran ubat ke seluruh bahagian tubuh kerana zat tersebut boleh mengikat senyawa aktif dalam ubat yang anda minum.

5. Minuman Isotonik

Kalium dalam minuman ini dapat berbahaya bila digabungkan dengan ubat untuk penyakit gagal jantung atau ubat-ubatan hipertensi. Elakkan pisang juga, kerana pisang juga sangat kaya akan kalium.

6. Wine

Meneguk segelas anggur saat minum ubat antidepresan boleh menyebabkan hipertensi, sakit kepala, degupan jantung cepat dan stroke. Hal ini juga berlaku pada minuman bertenaga.

7. Teh hijau

Teh hijau mengandungi sedikit vitamin K yang dapat mengurangkan kesan dari ubat-ubatan seperti kumarin atau warfarin (mencegah pembekuan darah).

Sumber: Infoyunik.com

2 comments:

  1. Bagus info ni...kadang-kadang ada di antara kita yang tidak tahu petua makan ubat doktor dengan yang lain. So kena lebih berhati-hati... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...betul tu..silap minum air dengan ubat boleh bawa maut..

      Delete

Powered by Blogger.